Fizik Tedavi Merkezi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Eklem bölgelerindeki kas ve iskelet bozukluklarının tedavisinde başvurulan fizik tedavi uygulamaları, fizik tedavi merkezlerinde çalışan fizik tedavi uzmanları tarafından yürütülüyor. Doktor seçimi ne kadar önemliyse, hastaların fizik tedavi merkezi seçiminde de dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Hastalar tedavi olacakları merkezi seçmeden önce doktor ve fizik tedavi uzmanı arasında iyi bir iletişimin olmasına dikkat etmeliler. Doktor tarafından kararlaştırılan fizik tedavi programı terapist tarafından eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Eğer tedavi merkezine gittiğinizde terapist o gün yoksa, ya da farklı sebeplerle tedaviniz uygulanmıyorsa, program bozulacağı için o merkezi seçmek sizin aleyhinize olacaktır. Fizik tedavide en önemli nokta devamlılıktır. Devamlılık olmadığı takdirde tedaviniz sonuç vermeyecektir.
Fizik Tedaviden Önce Neler Dikkat Edilmeli?
Öncelikle fizik tedavi merkezi seçmeden önce merkezin alanında uzman terapistler barındırıp barındırmadığını araştırın. Daha sonra, merkezin gerekli donanıma yani cihaz ve imkanlara sahip olup olmadığını araştırabilirsiniz. Daha önce o merkeze giden birisini tanıyorsanız, terapistlerin hasta tedavisini ne kadar takip ettiğini soruşturabilirsiniz. Çünkü bazı tedavi merkezleri çalışma yoğunluğundan dolayı hasta ile özel olarak ilgilenmemekte, daha genel bir tedavi süreci uygulamaktadır. Bu tür tedavi merkezleri iyileşme sürecinizi geliştirebilir ve fizik tedavi sürecinden gereken verimi almanıza engel olabilir. Bu nedenle sizinle en iyi şekilde ilgilenecek tedavi merkezini seçmeniz, fizik tedavi öncesi atmanız gereken ilk adımdır.
Fizik Tedaviden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Yetkin terapistleri bünyesinde bulunduran bir fizik tedavi merkezi tarafından tedavi edilmeniz durumunda, tedavi sonrası neler yapıp neler yapmamanız gerektiğiyle alakalı detaylı şekilde bilgilendirilirsiniz. Tedavi sonrası asla ağır yük kaldırmamalı, rahat hareket edebilmek için bol kıyafetler giymelisiniz. Ayrıca terapistiniz sizi sıcak ve soğuk hava geçişleri konusunda uyaracaktır. Ani geçişler tedavi sürecine zarar vereceği için, hızlı sıcaklık değişiminden kaçınmalısınız. Romatizma hastalıkların 5-6 seans yeterli olurken, fıtık tedavilerinde 5-10 seans uygulanabilir. Gereken bütün fizik tedavi programını uyguladığınızdan emin olmadan, fizik tedavi işlemini yarıda ve eksik bırakmanızı tavsiye etmeyiz. Sorumluluk sahibi bir tedavi merkezi zaten sizin adınıza bütün seansları takip edip sizi bilgilendirecektir.