Herniler

Herniler

Herniler

Herniler, halk arasında kullanılan hali ile fıtıktır. Organların yerinde durmasını sağlayan dokuların ve kasların, olması gerektiği boşluğun dışına kayması ile oluşur. Organların doğal bulunduğu alandan bir kısmının dışarı çıkmasıdır. Deri altında şişlik oluşturur ve hastaların çoğunlukla fark edebileceği bir boşluktur. Organları tutan doku ve kasların belli bir bölgesinde bir noktada zayıflama ile meydana gelmektedir. Genel olarak karın bölgesinde gözlemlenir. Bu nedenle fıtık yada herni denildiğinde karın bölgesindeki fıtık kastediliyor hale gelmiştir. Ancak bel, boyun, kasık hernileri de mevcuttur. En sık görülen herni çeşitleri; karın, bel ve boyun bölgesinde oluşan fıtıklardır.

Herniler Neden Oluşur?

Organları tutan kas ve dokularda oluşan zayıflık ile oluşur. Bu zayıflık daha önce ameliyat olunmuş bir bölge olabilir ya da bazı oluşumların vücuda girdiği yada çıktığı bölgelerde oluşma ihtimali fazladır. Herniler ameliyat olunmuş bir bölgede bulunuyor ise buna travmaya bağlı oluşan herniler, ameliyat haricinde oluşan hernilere ise iş basıncın artmasıyla meydana gelen herniler olarak sınıflandırılmaktadır. Fıtıklar ilk fark edildiği zaman tedavi edilmelidir. Tedavisi geciken herniler iç basınçlardan kaynaklı büyümeye ve ilk başta çıkmış olduğu kas yada dokuyu yırtarak genişleyecektir. Bu nedenle tedavisi geciktirilmeden yapılmalıdır. Ağır kaldırmak, Uzun süre ayakta kalmak, fiziksel güç gerektiren ağır işler, ameliyatlara bağlı kesiler, kronik öksürük, hızlı kilo almak, ıkınmak, gebelik, karın içinde sıvı birikmesi durumu temel herni sebeplerindendir. Herniler bulunduğu bölgeye göre farklı belirti gösterebilmektedir. Genel olarak karında bulunan herniler, kas yırtılmalarına balı olarak ağrı ve ciltte şişlik gözüke bilinmektedir. Şişlik büyüdükçe ağrı azalmaya başlar ancak yırtılma fazla olacağından dolayı tedavi zorlaşmaktadır. Boyun ve bel hernilerinde ise ekstremitelerde güçsüzlük, his kaybı ve ağrı olabilmektedir. Fıtığın olduğu bölgede ağrı hissedilmektedir.

Hernilerin Çeşitleri

Karın fıtığı, kasık fıtığı, göbek fıtığı, ameliyat kesiği fıtığı, Bel fıtığı, boyun fıtığı herni çeşitleridir. Karın hernileri, karın duvarlarında oluşan kas ve kalın dokuların bir noktadan dışarı doğru çıkmasıyla oluşur. Kasık fıtığı, göbek fıtığı ve ameliyat kesiği fıtığı karın fıtığı çeşitlerinin altında üç başlıkta incelenmektedir. Kasık fıtığında sağ ve solda oluşmaktadır. Karın iç basıncının artması ile ortaya çıkan herni çeşididir. Karının ön duvarında bulunan bağlardan biri olan ligamentum rotundumun geçtiği bölgede oluşmaktadır. Kronik kabızlık sonucu ıkınma hareketi ile oluşabilmektedir. Sürekli öksürükte kasık fıtığının oluşma nedenlerinden biridir. Erkek hastalarda prostat büyümesi, ağır kaldırma indirekt inguinal herni olarak isimlendirilen herni çeşididir. Direkt inguinal, bu zayıf bölgenin iç kısmında, karın bölgesinin üst ve orta bölgesinde çıkmaktadır. Göbek hernileri ise; doğuştan bebeklerin göbek deliğinin kapanmaması ile, doğum yapan kilolu kadınlarda, prostat geçmişi olan erkeklerde gözükmektedir. Tek tedavisi vardır buda cerrahi operasyondur. Bel fıtığı, lomber disk hernisi olarak bilinmektedir. Boyun fıtığı omurlar arasında oluşan bir fıtık türüdür. Herniler bazı zaman egzersiz ile tedavi edilebilmektedir. İleri seviyede ise cerrahi operasyon gerekmektedir.

Detaylı bilgi almak ve ücretsiz muayene fırsatından yararlanmak için Uzman Fizyoterapist Altan Yalım ile iletişime geçebilirsiniz.