Kemik Erimesi

Kemik Erimesi

Kemik Erimesi

Kemik erimesi (Osteoporoz) nedir? Osteoporozun kelime olarak OS (Kemik), Poroz (Delik) bu iki anlamı taşımaktadır. 1800’lü yıllardan itibaren osteoporoz kelimesi çeşitli şekillerde tanımlanmıştır. 2000’li yıllardan sonraysa tanımlanan kemik erimesi, kemik kütlesinde azalma, kemikteki mikro yapıda meydana gelen birtakım olumsuz değişiklikledir. Bununla birlikte de kemik kırılganlığında artışla sonuçlanan sistemik bir iskelet rahatsızlığı olduğu söylenmiştir.

Dünya Sağlık Örgütüne (Who) göre 50 yaş üzeri bayanlarda %34 ile %50 arasında Osteopeni (Osteoporoz başlangıç seviyesi) teşhisi belirlenmiştir. %17 ile %20 arasındaki yaş grubunda da Osteoporoz teşhisi olduğu belirlenmiştir. Bu durumun bayanlarda sıklıkla karşımıza çıkmasının temel nedeni ise vücuttaki östrojen miktarının menopozla birlikte aniden azalmasıdır.

Kemik Erimesi Çeşitleri Nelerdir?

Osteoporoz yani kemik erimesi çeşitleri 2’ye ayrılmaktadır;

Primer Osteoporoz

 İnvolüsyonel osteoporoz: Kendi aralarında 2’ye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki Tip1 diğeri ise Tip2’dir. Tip1 Post Menopozal dönemde yani menopoz sonrası dönemde, östrojen hormonunun azalması ile meydana gelmektedir. Tip2 ise Senil Tip yani yaşlılık osteoporozudur.

 İdiyopatik Osteoproz

Sekonder Osteoproz: Bu osteoproz çeşidi gastroinstestinal durumlarda, endokrinel problemlerde, beslenme bozukluklarında gözlemlenebilen ve sonradan gelişen osteoproz olarak adlandırılmaktadır.

Kemik yapımı, Turn Over denilen yapım-yıkım döngüsü içerisindedir. Doğuştan itibaren yapımın daha baskın olduğu, 25’li yaşlardan sonra ise yapımın daha dengeli olduğu bilinmektedir. Ancak 30’lu yaşlardan sonra ise yıkımın daha baskın olduğu söylenebilir. Özellikle 50’li yaşlardan sonra yıkımın artması ile birlikte de Osteoporoz (Kemik Erimesi)kaçınılmaz bir hal almaktadır. Ancak osteoporoz tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır.

Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?

Osteoporoz olarak adlandırılan kemik erimesi sinsi bir hastalıktır. Genelde belirti verdiğinde artık ileri dönemlerde olduğu bilinmelidir. Kemik erimesinin belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  1. Vücut (Boyun- sırt- bel) ağrıları
  2. Boyda kısalma
  3. Vücutta öne doğru eğilme
  4. Sık olarak el, bilek ve kalçada, omurgada kırıklıklar

Kemik Erimesi Tedavisi Nasıl Olur?

Kemik erimesinde ilaçların uzun süreli kullanımları sonucunda birtakım yan etkilerinin de olabileceği göz ardı edilemez. Bun nedenle belirli zaman aralıkları ile ilaç takibinin yapılması gerekmektedir. Çünkü kemik erimesi rahatsızlığında kullanılan bazı ilaçlar, kemikte birikerek etki göstermekte ve metabolizmaları yavaşlatan ilaç türlerini kapsamaktadır. Bunun için olabildiğince kemik yoğunluğunu artırıcı ilaçlarla tedavi yoluna gidilmelidir. Kemik yoğunluğunu artırıcı kalsiyumlar destek tedavisi görevi üstlenmektedir. Buna ilaveten D vitamini içeren ilaçların kullanımı diğer bir destekleyici tedaviler kapsamında yer almaktadır.

Tedavi kapsamında bahsedilecek diğer bir ölçüm ise kemik ölçümüdür. Eğer kemik ölçümü -2,5’tan büyük ise hasta ilaç kullanımına başlamalıdır. Kemik erimesi ilaçları kemik erimesini durduracak, engelleyecek ve yapımını hızlandıracak şekilde olmak üzere tasnif edilmiştir. Bunun yanı sıra tempolu bir şekilde yürüyüş ve egzersizler yapmak, ağırlıklar ile yürümek , hızlı bir şekilde yürümek kemik erimesi rahatsızlıklarının tedavisinde etkili bir yöntemdir.

Ücretsiz Muayene ve detaylı bilgi almak için Uzman Fizyoterapist Altan Yalım ile iletişime geçebilirsiniz.

Fizik tedavi ile ilgili tüm sorularınızı Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezimize gelerek öğrenebilirsiniz.