Romatizmal Rahatsızlıklar

Romatizmal Rahatsızlıklar

Romatizmal Hastalıklar

Kemik, kas ve eklemlerde yangınsal olarak beliren hastalıklara romatizmal hastalıklar denir. Romatizmal hastalıkların birden çok çeşidi görülmektedir. Tanınabilen romatizmal hastalıkların sayısı yüzü geçmektedir. Çoğu kronik seyirli görülür. Ancak akut seyirli olanlar da bulunur. Çok farklı klinik belirtilerle kendini gösteren bu hastalıklarda kronisite, klinik değişkenlik, alevlenmeler, tekrarlamalar hastanın yaşam kalitesinde farklılıklar gösterir. Meydana gelen hastalıkların bir kısmı nadiren görülürken, bir kısmı da yaygın olarak görülür. Yaygın olarak görülen romatizmal hastalıkların bazıları şunlardır:

Eklemlerde Kireçlenme (Osteoartrit)

Eklemde bulunan kıkırdağın yapısının bozularak zamanla kaybolmasıdır. İltihaplı olmayan romatizma olarak bilinir. En sık diz, kalça, el parmak eklemlerinde görülmektedir. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme ile hastalık önlenebilir. Süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.

Romatoid Artrit

İltihaplı romatizma olarak bilinir. Hastalık eklemlerden ziyade iç organlarını da etkileyebilir. El bileği ve el eklemlerinde sıkça görülmektedir. Eller dışında vücudun boyun, dirsek ve ayak bilekleri kısmında da sık görülebilir. Erken tanı koyulduğu takdirde şekil bozukluğu ve fonksiyon kaybı tedavi ile önlenebilir. Sık görülen romatizmal hastalıklar arasında yer almaktadır.

Ankilozan Spondilit

Kronik bir romatizmal hastalıktır. Hastayı öne doğru eğen bir haslıktır. Esas olarak omurgayı etkiler. Şiddetli bel ve kalça ağrısı görülür. Gün içinde hareket edildikçe ağrılar azalır. Ankilozan spondilit olan hastalara omurganın eğilmemesi için yüzme tavsiye edilir.

Behçet Hastalığı

Ağız ve genital organlarda yara oluşumuna yol açar. Kadınlarda da erkeklerde de görülebilir. Hastalığın oluşmasında çevresel ve genetik faktörler olabilir. Eklemlerde artrite neden olabilir. Toplardamarlarda pıhtı oluşumu gözlenebilir.

Bunlar dışında çok sayıda romatizmal hastalık türü bulunmaktadır. Tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmeyen romatizmal hastalıklar çevresel faktörler, bağışıklık sistemi veya genetik yapıdan kaynaklı olarak meydana gelebilir. Sadece eklem ağrıları romatizmal hastalık için belirti olmayabilir. Bunun yanı sıra eklem ağrıları romatizmal hastalıklar dışında enfeksiyon hastalıkları, tiroit, kanser gibi birçok hastalığın da belirtisi olabilir. Ağrılar ve romatizma belirtileri ciddiye alınmalıdır.

Romatizma tedavisinde yeni ilaçların kullanımı başarı elde etmiştir. Hastalığı kesin bir tedavisi yoktur. Tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Bazı vakalarda ömür boyu tedavi uygulaması gerekebilir. Tedavi, hastalığın şiddetine göre belirlenir. Şiddet arttıkça kullanılan ilaçlar artarken, azaldıkça da kullanılan ilaçlar azaltılabilir.

Romatizmal Hastalık Belirtileri

Eklemlerde oluşan ağrı, şişme, şekil bozukluğu gibi durumlar belirtiler arasında yaygın olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra eklemlerde sıvı birikimi, iltihaplanma da görülebilir. Bu da şiddetli ağrılara yol açar. Kaslar güçsüzleşir ve bel, sırt ağrıları sıkça görülür. Ciltte döküntüler meydana gelebilir. Deri sertleşir. Sinir sistemi bozuklukları görülür. Bunun sonucunda da felç kalma ihtimali bulunur. Yapılan hareketlerde, merdiven inip çıkmada zorluklar yaşanabilir. Sindirim sisteminden kaynaklı şikayetler meydana gelebilir. Romatizmal hastalıklar ile ilgili belirtiler taşıyan kişilerin mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir. Yapılan tahliller ve tetkikler sonucunda uygun tedavi uygulanmalıdır.

Ayrıca herniler,omurga bozuklukları gibi rahatsızlıklarında uzmanı olan Fizyoterapist Altan Yalım ile direk iletişime geçerek ücretsiz muayene avantajından yararlanabilirsiniz.

Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi olarak tüm hastalarımıza ücretsiz muayene fırsatı sağlamaktayız.