Spor Sakatlıkları

Spor Sakatlıkları

Spor Sakatlıkları Nedir?

Tanım olarak incelediğimizde spor sakatlıkları, spor antrenmanlarında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Profesyonel ya da amatör sporcuları antrenman esnasında sakatlık yaşayabilir. Genellikle spor ve antrenman esnasında meydana gelen sakatlanmalar yetersiz kondisyona ve ısınmadan spora yeltenmeye bağlıdır. Sporun türüne bağlı olarak yaşanan kazalar ve uygulanan kötü antrenman tekniği de sakatlıklara sebep olabilmektedir. Spor yaralanmalarını birçok farklı başlık altında ele alabiliriz. Kırık ve çıkıklar, dizde meydana gelen yaralanmalar, eklemlerde meydana gelen burkulma ve incinmeler, aşil tendonunda meydana gelen yırtılmalar ve yaralanmalar, kas ezilmeleri başlıca sakatlık türleri arasındadır.

Spor Sakatlıkları Türleri

Ülkemizde özellikle futbola olan sevgi, amatör futbol oyuncularının sık sık bu sakatlıklar ile baş başa kalmasına neden olmaktadır. Ayrıca sakatlanmalar kronik ve akut olarak sıralanmaktadır. Akut adı verilen rahatsızlıklar müsabaka ya da antrenman sırasında meydana gelen ani spor sakatlıkları arasındadır. Akut yaralanmalar ani ve şiddetli ağrı ve şişme gibi sorunları beraberinde getirdiği için teşhisi hemen yapılabilen rahatsızlıklardır. Ancak bazen bu sakatlıkların teşhisi aktivite sonrasında devam eden ağrılar sonrası gerçekleşir ve bir miktar zaman alır. Spor sonrası dinlenme sürecinde eklem rahatsızlığı çekiyorsanız, akut yaralanma yaşamış olabilirsiniz. Kronik sakatlıklar ise süregelen sakatlıklar olduğu için sporcu sağlığını daha derinden etkileyebilmektedir.

Spor Sakatlanmaları ve Fizik Tedavi

Spor sakatlıkları sakatlandığınızı hissettiğiniz anda doktora başvurmanız ve sakatlık teşhisi yapılmasıyla başlar. Sürecin sonraki aşamalarında fizik tedavi çok önemli olacaktır. Sporcular sakatlandıklarını hissettikleri halde egzersize devam ederlerse kendilerine daha fazla zarar verebilirler. Bu nedenle en acil şekilde doktora başvurulmalıdır ve sonrasında uzman bir terapistten yardım alınmalıdır. Spor yaralanmalarında deneyimli bir fizik tedavi uzmanıyla çalışmak çok önemlidir. Bu uzmanın sizin durumunuza göre uygulayacağı soğuk tedavi ve baskı tedavileri, sakatlığınızın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilir. Doktorunuzun önerisi ile kullanacağınız ilaçlar ve fizyoterapistinizin kontrolünde gerçekleştireceğiniz uygulamalar sayesinde sakatlık rahatsızlığınız hızlı bir şekilde iyileşecektir. Terapistin sizin durumunuza göre belirleyeceği program iyileşme sürecinde çok önemli olduğu için, öncelikle deneyimli bir terapist ile çalışmaya dikkat etmelisiniz.