Tenisçi Dirseği
Tenisçi dirseği daha çok tenisçilerde görülen bir rahatsızlık olduğu için adını buradan almıştır. Tıptaki adı ise lateral epikondilitdir. Dirseğin dış tarafındaki kas tendonunun kemiğe yapışan tarafında görülen ağrı ile kendini belli eder. Genelde 30 ve 50 yaş arasındaki erkeklerde daha fazla görülmektedir. Tenisçiler dışında marangozlarda, temizlik işçilerinde, ev hanımlarında, tamircilerde, golf ve bowling gibi oyunlar oynayanlarda da görülmektedir. Bu sorunun oluşması genelde sürekli tekrarlayan zorlamalar sonucunda kasta ortaya çıkan yırtıklardan kaynaklanır.

Tenisçi Dirseği Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
En önemli belirti dirseğin dış kenarında oluşan ağrıdır. Ağır bir eşyayı kaldırırken ağrı kendini belli eder. Ağrı hafif bir şekilde başlar ve tedavi edilmez ise biriyle el sıkışırken bile bilek inanılmaz derecede ağrı yapar. Tanı ise dirseğin röntgeni çekilerek yapılabilir. Tedavi olarak ise eğer çok fazla ağrı yok ise genelde dinlenme, o bölgeye buz uygulaması yapma ve eğer spor yapılıyor ise ara verme gibi şeylerle yapılabilir. Ağrı uzun süredir devam ediyor ve şiddetli ise o bölgeye kortizon enjeksiyonu yapılır. Bunun haricinde ise PRP enjeksiyonu ve şok dalga tedavisi de yapılabilmektedir.
Karpal Tünel Sendromu
Karpal tünel sendromu ellerin çok kullanıldığı zaman kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Karpal tüneli ellerdeki avuç içi kısmında yer alır. Bu sendrom kendini el, parmak ve bilekte sinir sıkışması ile kendini belli eder. Sendrom genellikle 40 yaş üstü kadınlarda daha fazla görülmektedir. Bu sorun daha çok bilgisayar kullanan kişilerde, ev hanımlarında, fazla kilolularda, tenis oynayanlarda, marangozlarda ve bel fıtığı olanlarda görülür. Belirtileri ise parmaklarda ve ellerde uyuşukluk hissi, kuvvet kaybı, parmakların hareketinde zorlanma ve eli yumruk yapamama gibi durumlardır. Tedavi sendromun derecesine bağlıdır. Genellikle ilaç, cerrahi yöntemler veya fizik tedavi ile tedavi edilmektedir.
Kireçlenme
Kireçlenme tıptaki adıyla osteoartrit, çok yaygın olan bir rahatsızlıktır. Kemiklerin etrafındaki kıkırdak dokunun zaman içerisinde aşınması ile oluşan bir hastalıktır. Aşınma fazla olursa kemiklerin parçalanarak eklemler içinde birikme yapması gibi büyük problemlere yol açabilir. Bunun sonucunda da vücutta iltihap oluşur ve ağrılar oluşmaya başlar. Çoğunlukla 40 yaş üstündeki kişilerde ve çok ağır şeyler taşıyan insanlarda da görülebilir. Kireçlenme daha çok dizlerde, boyunda, belde ve başparmak eklemlerinde olur. Yaşlanmak ve fazla kilolu olmak kireçlenme için risk oluşturmaktadır.
Belirtiler ve Tedavi
Kireçlenme genellikle eklem ağrılarıyla kendini belli eder. Daha sonra hassasiyet, eklem sertliği, esnekliğin kaybedilmesi gibi semptomlarda görülebilir. Tedavi olarak öncelikle kireçlenmenin neden olduğu ağrılar için ilaç ve kremler verilebilir. Aynı zamanda esneklik kaybı gibi sorunlar olduğunda fizik tedavi ile eklemler güçlendirilebilir. Kilo vermekte eklemlerde oluşan gerilimi azaltmak için iyi bir seçenektir. İlerlemiş kireçlenmelerde eklem içine lokal enjeksiyon ve cerrahi operasyonlar gibi tedavi şekilleri uygulanabilir.
Uzman Fizyoterapist Altan Yalım‘ın hizmet verdiği Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi‘ne ücretsiz muayene için gelebilir ve rahatsızlıklarınızı belirtebilirsiniz.