Yumuşak Doku Romatizması

Yumuşak Doku Romatizması

Yumuşak Doku Romatizması

Kaslarda aşırı hassasiyet, ağrı, yorgunluk, halsizlik, uyku bozukluğu ve sabah yaşanan tutukluklar ile kendini hissettiren, yumuşak doku romatizması fibromiyalji olarak da bilinen, bir romatizmal sendromdur. Yumuşak doku romatizması genel olarak vücutta belirli noktalarda görülen aşrı hassasiyet ile kendini belli etmektedir. Romatizmal hastalıklar arasında arasında en fazla rastlanan tür olan yumuşak doku romatizması, ülkemizde yaşayan insanların neredeyse yüzde üçüne görülmekte ve kişilerin yaşam kalitesini büyük oranda düşürmektedir. Yumuşak doku sendromu erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. yumuşak doku romatizmasının belirtilerinin başka hastalıkların belirtileri ile karıştırılma oranı oldukça yüksektir. Doğru teşhis ve tedavi uygulamaları yapılmadığında, kişilerin şikayetleri kısa bir süre azalma gösterse de, daha şiddetli bir şekilde yeniden başlamakta, iş gücünde ve yaşam kalitesinde ciddi düşüşler yaşanmasına neden olmaktadır. Kişilerin yaşantılarında yapacakları ciddi değişiklikler ile tedavi edilebilen yumuşak doku romatizması, en ufacık bir stres anında bile yeniden tekrar edebilecek bir kronik ağrı sendromudur.

yumuşak doku romatizması
yumuşak doku romatizması

Yumuşak Doku Romatizması Belirtileri Nelerdir ?

Çok net ve keskin belirtiler vermeyen yumuşak doku romatizmasının en önemli belirtisi, vücudun belirli bölgelerinde karşılaşılan doku hassasiyetidir. Ayrıca buna ek olarak yumuşak doku romatizmasında, sabahları uyanma sırasında güçlük çekmek ve ağrı gibi belirtilerde gözlemlenmektedir. Özellikle stresli dönemlerde daha da şiddetlenen yumuşak doku romatizması belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

*El ya da ayaklarda uyuşma, karıncalanma

*Çarpıntı

*Vücudun herhangi bir yerindeki ağrıya daha hassas olmak ve daha şiddetli hissetmek.

*Vücutta ağrıya neden olmayacak uyarıcıları bile ağrı gibi hissetmek.

*Egzersiz yaparken sorun yaşamak

*Gaz problemleri, ishal ya da kabızlık sorunu

*Hafıza ile ilgili çeşitli sorunlar

*Gün içinde sürekli yorgun hissetmek ve depresyon hali

*Uykudan yorgun kalkmak ve uyku kalitesinin ciddi bir şekilde düşmesi

*Yeni bilgiler öğrenirken sıkıntı yaşama ve konsantrasyon sorunları

*Şiddeti kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren ödem sorunları

*Hastaların büyük bir kısmında karşılaşılan eklem hipermobilitesi

*Vücudun üst kısmında meydana gelebilecek kızarıklık sorunu

*Son olarak en şiddetli şekilde görülen ve en belirgin özellik aşırı hassasiyettir.

Yumuşak Doku Romatizması Tedavisi

Yumuşak doku romatizması tedavisinde başarı sağlamak adına kesinlikle istikrarlı bir tedavi uygulaması yapılmalıdır. Hastalığa doğru bir teşhis konulmaması, tedavinin yanlış ilerlemesini ve hastaların yanlış ilaçlar almalarını sağlamaktadır. Bu durum ise yumuşak doku romatizmasının kronik bir hal almasına neden olabilir.

Yumuşak doku romatizması için uygulanacak ilaç tedavisine ek olarak kişilerin, yaşam standartlarında köklü değişiklikler yapması gerekecektir. Bu hastalıkla savaşmak zorunda kalan kişilerin, düzenli bir yaşantıya sahip olması, stresten uzak durması, dengeli beslenmesi ve iyi bir uyku düzenine sahip olması, tedavi sürecinin verimli bir şekilde ilerlemesini sağlayan en önemli noktalardır. Kişilerin vücutları dinlenmediği ve yaşam kalitesini arttırmadığı takdirde, süreç ilerleyemeyecek ve hastalık yeniden patlak verecektir.

Yumuşak doku romatizması tedavisi için dikkat edilecek başka bir konu ise hastaların doktorları ile iş birliği içinde çalışıyor olmasıdır. Uzman hekimler kişiye özel olarak fizik tedavi, egzersiz, PRP ya da rehabilitasyon yöntemlerinden tek tek, ya da çoklu bir şekilde faydalanabilmektedir. Son dönemlerde kullanılan tedavi yöntemleri, yumuşak doku romatizmasının etkili bir şekilde tedavi edilmesini sağlamaktadır. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz : bölgesel enjeksiyon uygulamaları, ozon tedavileri, klasik masaj, PRP, manipülasyon, doku masajı ve elektroterapi uygulamalarıdır.

Fizik tedavi rahatsızıklarınız ve sorularınız için Uzman Fizyoterapist Altan Yalım‘ın hizmet verdiği Therapy Sport Center‘a gelebilirsiniz.
İletişim için web sitemize giriş yapabilirsiniz.